SLO_bakla_2024_2554x946_FB_Cover-NM.jpg

Slovenska bakla prihaja v petek na Glavni trg

dne 05. 07. 2024

Lokacija: Glavni trg

Organizator: MONM in OKS

Le še nekaj dni nas loči do prihoda slovenske bakle v Novo mesto, ki bo v dolenjski prestolnici napovedala bližajoče se olimpijske igre. Projekt Mestne občine Novo mesto in Olimpijskega komiteja Slovenije bo v petek, 5. julija 2024, združil novomeške športnike, ki si bodo na poti iz Olimpijskega centra Novo mesto predajali plamenico in jo predvidoma med 11.30 in 12.30 v družbi olimpijcev slavnostno prinesli na Glavni trg. S prečkanjem arhitekturno nagrajene Štukljeve brvi, kolesarjenjem do spomenika Leona Štuklja in pogovorom s poznavalko življenjske poti novomeškega olimpionika Jasno Dokl Osolnik se bomo na občini poklonili velikemu Leonu Štuklju, ki je pred 100 leti na olimpijskih igrah v Parizu osvojil zlati medalji.

Pot slovenske bakle od Olimpijskega centra Novo mesto, kjer se bo plamenica potopila v nov plavalni bazen, bo vodila skozi Cegelnico do Štukljeve brvi in po gozdni poti v Portovalu ter Župančičevem sprehajališču do Julijine brvi. Po prečkanju Julijine brvi bo bakla pot nadaljevala po Kandijski cesti do spomenika Leona Štuklja, v družbi gasilcev bo premostila Kandijski most, do cilja pred rotovžem na Glavnem trgu pa bosta plamenico slavnostno prinesla novomeška olimpijca, kolesar Sandi Papež in metalec diska Igor Primc.

Po prihodu bakle na Glavni trg se bo dogodek nadaljeval s programom, ki bo vključeval tudi krožne teke društev po mestnem jedru, in se bo zaključil z glasbo ter krajšim pogovorom o legendarnem športniku Leonu Štuklju z direktorico Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasno Dokl Osolnik.

Vabljeni k spremljanju potovanja slovenske bakle po Novem mestu – njena pot se bo začela ob 11. uri pred bazenom v Olimpijskem centru Novo mesto in zaključila na Glavnem trgu med 11.30 in 12.30.

nazaj